Nieuws

Prijzen koopwoningen stijgen het hardst in provincie en de stad Utrecht

In het derde kwartaal van 2024 was de prijsstijging van bestaande koopwoningen opnieuw het grootst in de provincie Utrecht. Daarnaast had de stad Utrecht van de vier grootste steden de grootste prijsstijging. Dat blijkt uit de Prijsindex Bestaande Koopwoningen (PBK) in Nederland van het CBS en het Kadaster.

Prijzen koopwoningen stijgen het hardst in provincie en de stad Utrecht

In Utrecht blijven de prijzen het hardst omhoog gaan van alle provincies. Huizen waren er in het derde kwartaal 14,4% duurder dan een jaar geleden. In Zeeland was de prijsstijging met 6,9% het kleinst.

Gemiddeld waren koopwoningen in Nederland in het derde kwartaal 11,1% duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS dinsdag. Vergeleken met het vorige kwartaal was er een groei van 3,7%.

De stad Utrecht was de grootste stijger bij de vier grote steden. Koopwoningen waren er afgelopen kwartaal 18,4% duurder dan een jaar geleden. Amsterdam bleef daarbij achter met een prijsgroei van 10,1%, terwijl in Rotterdam de prijzen 8,9% hoger lagen.

In het derde kwartaal wisselden 54.147 woningen van eigenaar. Dat is 15,3% meer dan een jaar eerder.

Net als in de twee voorgaande kwartalen was in het derde kwartaal de stijging van het aantal woningtransacties veruit het grootst bij appartementen (26,6%). Bij tussenwoningen was de stijging met 7,3% het kleinst. Wat de prijzen betreft is het beeld anders. De prijsstijging was, met 12,8%, het grootst bij de tussenwoningen en met 8,1% het kleinst bij de vrijstaande woningen.

Twee weken geleden kwam makelaarsorganisatie NVM ook met cijfers over het derde kwartaal op basis van actuele transacties van eigen leden. De makelaars signaleerden een prijsstijging van 12,3%. Het CBS baseert zich op gegevens van het Kadaster die zo’n drie maanden achterlopen op de cijfers van de makelaars. Bovendien telt het CBS alle verkopen en hanteert het een andere rekenmethode.

Meer posts

Kopers nemen risico door meer te bieden dan woning waard is: 'Geen huis, alsnog tienduizenden euro’s lichter'
Zeker een kwart van de kopers heeft in het eerste kwartaal van 2025 meer betaald voor hun woning dan het huis daadwerkelijk waard is. Als een woning lager wordt getaxeerd dan de koopsom, moeten de kopers vaak nog extra eigen geld inleggen. Dat brengt grote risico’s met zich mee. „In het ergste geval eindig je zonder woning én betaal je een enorme boete.”
Lees meer
Huurhuizen in vrije sector verdwijnen ook in middensegment snel van de markt
Huurders konden in het afgelopen kwartaal weer uit minder huizen kiezen. Het aantal beschikbare woningen in de vrije huursector daalde met ruim 35 procent, meldt verhuurplatform Pararius. Door de krapte nam de gemiddelde huurprijs per vierkante meter harder toe dan de inflatie. In het laatste kwartaal van 2024 zag Pararius het aantal huurhuizen ook al krimpen, toen met 40 procent. Het verschil tussen vraag en aanbod is het zichtbaarst in het goedkoopste segment. Daar liggen de huren tussen de 1.185 en 1.500 euro per maand.
Lees meer
Huizenprijzen dalen stevig: bekijk hier de waardes in jouw regio
De prijs van een gemiddelde koopwoning is in het eerste kwartaal van dit jaar met 1,8% gedaald vergeleken met een kwartaal eerder. Dat komt vooral doordat de stroom van ex-huurwoningen het gemiddelde omlaag drukt. In de vier grote steden waren twee van de vijf verkochte woningen eerder huurwoningen.
Lees meer
Starter slaat slag met oude huurwoningen: kleine en betaalbare appartementen
Starters profiteren volop van verhuurders die van hun huurwoningen af willen. Daardoor komen er meer kleine en eenvoudige appartementen op de markt, die relatief betaalbaar zijn.
Lees meer

Met ons in gesprek?